dinsdag 19 juni 2012

Basisrecept cupcakes

Al mijn cupcakes kennen een simpel basisrecept. Naar dit recept zal ik telkens terug verwijzen. Hoewel ik zelf werk met een cupcakemaker, heb ik dit recept gemaakt voor gewoon oven gebruik. 

Cupcakes (12):
- 125 gram boter (kamertemperatuur)
- 125 gram kristalsuiker
- 125 gram zelfrijzend bakmeel, gezeefd
- 2 eieren (kamertemperatuur)
- 2 eetlepels melk

Doe de papieren cakevormpjes in een muffin- of cupcakeblik en verwarm de oven voor op 190 ˚C. Klop met een handmixer de boter en de suiker zacht en luchtig. Voeg de eieren, zelfrijzend bakmeel en de melk toe en klop het geheel glad en luchtig. Verdeel het beslag over de vormpjes (vul deze voor 2/3) en bak ze in 10-12 minuten in de voorverwarmde oven tot ze mooi gerezen en goudbruin zijn. Om te testen of je cupcakes goed gaar zijn, kun je met een satéprikker erin prikken. Mocht er nog beslag aan de prikker zitten, zijn de cupcakes nog niet klaar. Neem de cupcakes als ze klaar zijn uit de oven en het bakblik en laat ze afkoelen.  

Voor chocoladecupcakes:
  • Verminder het zelfrijzend bakmeel tot 100 gram en voeg 3 eetlepels gezeefd cacaopoeder toe. Tips:
  • zorg altijd dat je het zelfrijzend bakmeel en de cacao zeeft voordat je het bij het beslag doet. Hierdoor voorkom je klonten. 
  • door het beslag over te doen in een spuitzak kun je zonder te knoeien makkelijk de cakevormpjes vullen
  • voor een wat frissere smaak kun je altijd een paar druppeltjes citroensap erbij doenChocoladecupcakes uit de cupcakemaker

Geen opmerkingen:

Een reactie posten